Avancronica : China - Kyrgystan

Cupa Asiei a inceput de doua zile, iar surprizele nu s-au lasat asteptate. Australia detinatoarea trofeului, a fost invinsa in primul meci de Iordania, iar Thailanda, favorita in opinia bookmakerilor, a pierdut rusinos cu India.

Categoric, competitia nu prezinta un interes foarte mare in Europa,, dar Cupa Asiei este al doilea cel mai vechi turneu continental dupa Copa America. EURO a debutat in 1960, iar asiaticii 4 ani mai devreme. Pe atunci, Israelul era acceptat in Cupa Asiei. A ajuns in trei finale si a castigat una. Australia s-a hotarat sa se bage la fotbal cu asiaticii abia in 2007, iar de atunci a ajuns in doua finale, ultima castigata.

Acum China incearca sa-si faca un nume. Este pregatita de doi ani jumatate de Marcelo Lippi, fost campion mondial cu Italia, campion european cu Juventus si campion al Asiei cu Guangzhou din postura de manager. De altfel, este singurul manager din lume care a castigat Liga Campionulor atat in Europa, cat si in Asia. Plus o Cupa Mondiala. Italianul a ajuns la 70 de ani si la finalul competitiei i se termina contractul. Va incerca desigur sa-i duca pe chinezi la abia al doilea Campionat Mondial din istorie. S_a investit mult. S-au adus antrenori din toate colturile Europei sa-i invete pe asiatici fotbal, o tara cu o populatie de peste 1 miliard de oameni.

Fotbalul din Kyrgyztan s-a dezvoltat destul de mult in ultimii 10 ani. Au fost naturalizati jucatori nemti, camerunezi, ghanezi sau rusi, iar cu o conducere buna au reusit sa se califice pentru prima data la Cupa Asiei. Pentru ei va fi debutul la un turneu final. Pentru chinezi momentul adevarului. Baietii lui Lippi au o cota de 1.4 la victorie, destul de periculoasa tinand cont de miza meciului si de presiunea pusa pe umerii lor. Daca totusi au invatat ceva din experienta marelui antrenor in cei doi ani petrecuti impreuna, atunci, China, n-ar trebui sa aiba probleme in a se impune.

De trei ori s-au mai intalnit cele doua formatii in istorie, China defiland in fiecare dintre partide 3-0, 4-0 si 2-0!#BaniPeJos

Postat la 07 Jan 2019

Distribuiti pe Social Media