Columbia si Cupa Mondiala

Columbia, una dintre cele mai controversate tari pe plan fotbalistic, reprezinta un amalgam de pasiune, dorinta, forta, si pragmatism! De foarte multe ori, pasiunea acerba cu care suporterii sud-americani isi sustin echipa, a dus la violente si la fapte care au umbrit lumea fotbalului modern! Chiar si dupa 24 de ani, imaginea autogolului lui Andres Escobar din meciul cu SUA, autogol care l-a costat viata, este vie in memoria tuturor oamenilor de fotbal din intreaga lume!

Prima participare a Columbiei la o cupa mondiala a avut loc in Chile in 1962, dupa care a urmat o perioada de "seceta" fotbalistica de 28 de ani. Doar "conglomeratul" de jucatori sclipitori din anii '90 a facut ca tara cu capitala la Bogota sa patrunda din nou in atentia marilor oameni de fotbal si sa devina o echipa de temut pentru orice adversar! Ii amintim aici pe Rene Higuita, Faustino Asprilla, Rincon, Valencia, dirijati la mare arta de tehnicul Valderrama, asociat in acele vremuri cu Diego Maradona!

Au urmat 3 cupe mondiale la care au fost prezenti 1990, 1994 si 1998, unde nu de putine ori marele Pele i-a vazut favoriti la castigarea trofeului. Presiunea mare pusa pe umerii echipei de atunci nu a adus insa si roade, cea mai buna realizare a acelei perioade fiind faza secunda in Italia 1990.

Pentru Columbia, cupa mondiala n-a mai existat intre 2002 si 2010, mai exact dupa schimbarea de generatii si s-au vazut nevoiti sa inceapa reconstructia unei noi echipe care sa ia parte din nou la masa bogatilor din lumea fotbalului. Si s-a si intamplat!

Dupa castigarea Coppei America in 2011, Columbia ia cu asalt preliminariile mondialului si se califica la turneul final din Brazilia 2014, unde o noua trupa ia nastere si reinvie sperantele fanilor. Cea mai mare performanta a lor la un turneu final s-a petrecut chiar in tara marelui Pele ( ca tot a avut mereu o slabiciune pentru ei ), ajungand pana in sferturile de finala unde a pierdut greu cu Brazilia 2-1!!! In fazele premergatoare sferturilor, Columbia a invins la pas Grecia 3-0, Coasta de Fildes 1-0, Japonia 4-1 si Uruguay in sferturi 2-0!!!

Chiar daca au pierdut cu Brazilia, echipa care urma sa fie zdrobita de Germania in semifinale cu 7-1, Columbia iesea cu fruntea sus din competitie, mandri de faptul ca o noua generatie ia nastere, condusa de James Rodriguez, Radamel Falcao, Jackson Martinez sau Guillermo Cuadrado. Langa ei au mai crescut jucatori ca Muriel (Sevilla) sau Bacca (Villareal), gata oricand sa decida soarta jocului prin calitatile lor de "brazilieni".

Acest nucleu de jucatori este prezent si la cupa mondiala din Rusia, putin mai matur, mai experimentat, mai dornic de palmares, un grup de jucatori care, cu toate ca si-a depasit conditia fata de "generatia de aur" a lor, va avea un cuvant foarte greu de spus de acum inainte!

Postat la 19 Jun 2018

Distribuiti pe Social Media